Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη
New Post!
14 Νοεμβρίου, 2023

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη

Επιστροφή στα Άρθρα

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη καθιερώθηκε το 1991 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη για να αποτυπώσει τον προβληματισμό για την κλιμακούμενη συχνότητα εμφάνισης του Διαβήτη και για να υπενθυμίζει πώς για να ανακοπεί η εξάπλωσή του θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα.

 Η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) γνωστοποίησε ότι το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη 2021-23 είναι “Access to Diabetes care” «Πρόσβαση στην φροντίδα κατά του Διαβήτη».

Στην Ελλάδα τα άτομα με διαβήτη εκπροσωπούνται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων - Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) που ιδρύθηκε στις 31 Μαΐου 1997 και είναι μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (International Diabetes Federation - IDF). Αριθμεί 27 πρωτοβάθμια σωματεία/συλλόγους σε όλη την Ελλάδα. Κύριοι στόχοι της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ είναι αφενός η ενημέρωση, πρόληψη και εκπαίδευση των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, των οικογενειών τους, αλλά και του γενικότερου πληθυσμού και αφετέρου η προστασία και διεκδίκηση των αυτονόητων και νόμιμων δικαιωμάτων των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη.


Οι Ενδοκρινολόγοι σημειώνουν ότι ο Διαβήτης είναι «βουβός», καθώς για χρόνια μπορεί να μην αντιληφθεί ο ασθενής την κατάσταση του. 
Μην περιμένετε το ενόχλημα προκειμένου να επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Η αμέλεια μπορεί να οδηγήσει σε #εγκεφαλικά επεισόδια και #εμφράγματα καθώς ο διαβήτης είναι χρόνια πολυμεταβολική νόσος. Η πρόληψη είναι το παν, από την παιδική ακόμα ηλικία. Ο συνδυασμός υγιεινής διατροφής και 40 λεπτών αερόβιας άσκησης 3-4 φορές εβδομαδιαίως είναι οι εχθροί του διαβήτη. Τόσο στους ανήλικους, στα παιδιά μας δηλαδή, η ΑΣΚΗΣΗ με ό,τι κυλάει  (ποδόσφαιρο, μπάσκετ) σε παιδικές χαρές, στα προαύλια των σχολείων μας, όσο και στους ενήλικες η αερόβια άσκηση σε δημοτικά γυμναστήρια ή ανοιχτούς χώρους άθλησης, παράλληλα με ΥΓΙΕΙΝΗ διατροφή για την αποφυγή παχυσαρκίας και οι ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ εξετάσεις ανά 3 έτη μετά τα 40 (στους μη έχοντες ιστορικό), κατόπιν οδηγίων πάντα του αρμόδιου ιατρού, αποτελούν τις βασικές οδηγίες για την αποφυγή του διαβήτη τύπου 2 που δύναται να προκαλέσει βλάβες και μόνιμες #αναπηρίες, σύμφωνα με τον ΕΠΠΠΑ. 


Προσέχουμε τη διατροφή μας, ασκούμαστε και δεν αμελούμε τις προληπτικές μας εξετάσεις!

Επιστροφή στα Άρθρα